علائم و درمان سوء مزاج گرم کبد چیست؟

 

علائم و درمان سوء مزاج گرم کبد چیست؟

در سوء مزاج گرم کبد همان طور که از اسمش پیداست، حرارت کبد به طور غیرطبیعی بالا رفته و بدن از درون شدیداً گرم می شود. بعضی اوقات نیز این گرما همراه با پوست اندازی قسمت های مختلف بدن صورت می گیرد.

چنانچه کبد در حالت مزاجی معتدل و سرحال و پرنشاط باشد، هرگز بیماری ها نمی توانند بر بافت آن چیره شوند؛ بنابراین باید همواره از کبد به عنوان یک عضو مهم که مرگ و حیات دیگر اعضای بدن به او بستگی دارد، محافظت کنیم. این محافظت از بدو تولد و حتی از جنین مادر شروع و تا آخرین لحظات عمر ادامه خواهد داشت.

سوء مزاج کبدی به این معنی است که کبد هم مانند سایر اندام ها باید ازلحاظ فزونی یا کاستی از عناصر مزاجی اربعه در حالت تعادل باشد. اگر صفرا و سودا و بلغم و خون در کبد از حالت عادی خارج گردد، سوء مزاج کبدی حاکم می شود و خروج کبد از حالت عادی زمینه و بستر لازم را برای بیماری های بعدی آماده می کند و از این رهگذر، همهٔ اعضای بدن متأثر می شوند؛ زیرا کبد آشپزخانهٔ بدن و تأمین کنندهٔ غذای همهٔ اعضا و جوارح و سلول های بدن است. غذایی که با سوء مزاج ساخته و پرداخته شود، تأثیر سوء خود را به میزان و نسبت سوء مزاج بر سراسر بدن می گذارد.

چهار نوع سوء مزاج کبدی در کتب طب سنتی در کلی ترین حالت وجود دارد:

سوء مزاج گرم کبد، سوء مزاج سرد کبد، سوء مزاج خشک کبد و سوء مزاج تر کبد. اطبا برای هرکدام از سوء مزاج ها، علامت هایی را بیان کرده اند و داروهایی را ذکر نموده اند که در این یادداشت به بیان مختصری از علائم سوء مزاج گرم کبد و کلیات داروهای آن می پردازیم.

شناخت سوء مزاج گرم کبدی

نشانه های سوء مزاج گرم کبد چیست

کم شدن اشتها، تشنگی و داغ شدن بدن و زرد شدن ادرار و سرعت گرفتن نبض و گاه بروز تب و حساس شدن شخص به گرما، زبر شدن زبان‏ از نشانه های سوء مزاج گرم کبد است.

درمان سوء مزاج گرم کبد:

– مصرف کاسنی با گشنیز و کاسنی با سرکه و زرشک و تمر هندی یا زرشک و تمر هندی و کرفس مخلوط با هم بسیار مفید است.
– ترکیب داروهای مناسب با سکنجبین و مصرف سکنجبین به تنهایی مفید است.
– آب هندوانه، آب کدو، آب کرفس، آب گشنیز، آب خیار، دوغ ترش، ماست گاوی، آب سیب، آب خرفه، آب اسفرزه، آب جو، کاهو، چغندر پخته و سوپ گشنیز با آلوی بخارا یا تمر هندی یا انار یا غوره، فندق که بازکننده انسدادهای کبدی است و چندان گرمی بخش نیست و گرمی آن را می‏ توان همراه با یک سردی بخش ملایم نمود.
– هندوانه، انگور ترش و شیرین، انار، مرکبات بخصوص لیمو شیرین مفید است. از گوشت ماهی کپور یا سفید و ماهی‏ های ریز که در سرکه خوابانده و سپس پخته شود نیز می ‏توان استفاده کرد.
علاوه بر توصیه‏ های بالا از نسخه‏ های زیر نیز در درمان سوء مزاج گرم کبد استفاده کنید:
1) مقداری عناب و زرشک را به وزن مساوی مخلوط کرده و بکوبید. هر شب 2 قاشق غذاخوری از آن را در کمی آب خیس کرده و تا صبح نگهدارد، سپس در همان آب مالش داده و عصاره کشی نمایید و آب آن را صبح ناشتا میل کنید. 
2) مسهل عام‏
– سنا گل سرخ- هر کدام 50 گرم- گل ختمی- افسنتین- تخم کتان- ترنجبین- هر کدام 25 گرم‏
– داروها را مخلوط و نیمکوب کنید. بعد از ظهرها هر بار یک قاشق غذاخوری از دارو را در یک و نیم لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان بماند.
صاف کرده و شیرین، میل نمایید و مقدار آن را طوری تنظیم کنید تا اسهال ملایمی برقرار شود.

نسخه دیگر در درمان سوء مزاج گرم کبد:
هر روز آب انار یا آب زرشک آبی بخورد و قبوضیت آوری آن را با جو پخته یا لعاب جو و یا خیسانده آلوی بخارا برطرف کند و یا کاهو با سکنجبین بخورد.

علاج سوء مزاج گرم کبد

نسخه دیگر در درمان سوء مزاج گرم کبد:
هر روز صبح ناشتا سه قاشق غذاخوری ترنجبین را در 5/ 1 لیوان آب جوش حل کنید و صاف نمایید سپس یک مثقال مغز فلوس پودر شده نیز با آن مخلوط کنید و به بیمار بدهید.

نسخه دیگردر درمان سوء مزاج گرم کبد:
هر روز یک استکان سرکه را با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و کمی آب گرم مخلوط کرده و به تدریج میل کنید.
نسخه دیگر در درمان سوء مزاج گرم کبد:
تخم گشنیز و تخم کاسنی و تخم خیار و تخم خرفه را جوشانده و عصاره کشی کرده هر روز یک تا چند فنجان میل کنید و غذاها را منحصر به سوپ جو و سوپ گشنیز و سبزیهای سردی بخش نمایید.
در حمام تمام بدن را با سدر و گل ختمی بپوشانید و پس از نیم ساعت بشویید در هر حال نباید در خوردن سردی بخش‏ها زیاد افراط کنید، سعی کنید با زمان بیشتر و شیوه ملایم به تدریج سوء مزاج گرم کبد را برطرف سازید. خون‏گیری به روش حجامت یا زالو و فصد می ‏تواند کمکی مؤثر در کنار سایر داروها باشد. 
نسخه دیگر در درمان سوء مزاج گرم کبد:
– سنا- گل سرخ- افسنتین- تخم خیار- زرشک آبی- تخم کاهو- تخم کاسنی- داروها را مساوی گرفته و نیم‏کوب کرده و روزی یک الی سه بار هر بار یک قاشق غذاخوری از آن را در 5/ 1 لیوان آب بجوشانید تا یک لیوان بماند، صاف کنید و میل کنید.
(داروی فوق مسهل است و مقدار مصرف آن باید با توجه به وضعیت مزاجی، سن، بنیه و … تجویز شود)
اگر همراه با داروی فوق مقداری آلوی بخارا و تمر هندی و یا عناب میل‏ شود بهتر است. خوردن جوشانده صاف کرده عناب هر روز به تنهایی نیز درمان‏ کننده است.
پرهیزات غذایی در سوء مزاج گرم کبد:
از مصرف غذاهای سرخ کرده، تخم ‏مرغ، سوسیس و کالباس، جگر، دل، قلوه و هر غذای سنگین دیگر باید حذر نمود.

دسته‌بندی‌ها: دارو ها,داروهای گیاهی

برچسب‌ها:

دیدگاه خود را ارسال کنید

آدرس ایمیل شما در هیچ‌جا منتشر نخواهد شد.